İstanbul Outlet Park AVM Kat: 2 No: 64 Beylikdüzü / İstanbul

BİZE YAZIN

info@mayhr.net

BİZE ULAŞIN

0533 336 16 65

İş Görüşmesine Hazır Olun

İş Görüşmesine Hazır Olun

Türkiye’nin en değerli hazinelerinden biri insan kaynaklarıdır. Türkiye’deki insan kaynakları büyük ve kurumsal şirketlerde çalışmak için sıra beklemekte, fakat araya kaynak yapıp tanıdıkları vasıtasıyla birileri sıranın en önüne geçerler. Herkes ne olup bittiğini bilir ama ses çıkmaz. Arkada kalan nitelikli elemanlar ya yurtdışına göçer ya benden bir şey olmaz der ya da baba mesleğine döner.  Bende bunu bilerek küçük dokunuşlarla iş görüşmesinin etkili olması için önerilerim olacak.  İş arayan için aranılmak, randevu almak ilk adım içim olumlu bir haber, işin bir ucundan tuttunuz anlamındadır. Motivasyonunuzu  yüksek tutmalısınız. Olumsuz düşüncelere sakın kapılmayın;  ben bu işe giremeyeceğim,  çok gencim, çok yaşlıyım, yeterli niteliklere sahip değilim, bu iş için niteliklerim çok fazla, deneyimsizim, bu iş için çok deneyimim var, referansım yok gibi dezavantaj olarak kabul ettiğiniz noktalardır,  asla iş için sorun yaratmadığı bilmelisiniz. Bütün enerjinizi ve birikimlerini iş başvuru formu yada özgeçmişiniz ne kadar etkili hazırlarım sorusuna odaklanmalısınız.  İşin en başında başarınızı vurgulayan profesyonelce hazırlanmış bir özgeçmiş gerekir. Hazırlayacağınız iyi bir özgeçmiş  görüşmeyi yapacak kişiye sizin bu işi yapacağınıza inandırmalı, sizi görüşmeye davet etmeli.  İş için başvuran herkes görüşmeye davet edilmez. Genellikle görüşmeye çağırılan beş altı kişi olur.

Görüşmeye giderken iyi görün iyi hazırlan ;  eğer birini anlamak istiyorsan, kulaklarımızı tıkamalıyız. Yalnızca bakmamız yeterli olacak. Pandomimde olduğu gibi görebilmek. Size uygun biçim ve renk seçin, koyu renk açık renkten daha güçlüdür. Az takı kullanın. Görünüş kişilerin sözlerinden yüzde altmış daha fazla inanılırlık kattığı düşünülmektedir. Sözlü olmayan beden dili ipuçlarına dikkat edin. Daha sık gülümseyin, görüşmeci konuşurken başınızla onaylayın, dinlerken ve konuşurken hafif öne doğru eğilin, göz teması kurun. Bu davranışlar görüşmeciye sizin önemli bir kişi olduğunuz mesajı verecektir. Sizi rahatlatmak için bazı soruları bilmenizde fayda var. Görüşmecinin kafasında üç temel sorusu var;  Bu kişi bu işi yapabilir mi? Bu kişi bu işi yapacak mı? Bu kişi şirkete uyum sağlayacak mı?  Görüşmecilerin kendi işlerinde başarılı olmaları doğru adayları seçmelerine bağlıdır. Siz de bu soruları kendinize sorarak görüşmeciye yardımcı olabilirsiniz. Üstünüze düşen görev hakkınızda en iyi bilgileri seçip karşınızdakine aktarmaktır. İş görüşmesinde rolünüzü ya da katkılarınızı abartmayın ama olabildiğince ilgi çekici bir hale getirmeye gayret edin. Bireysel yetenek ya da deneyimlerinizin işverene sağlayacağı yararlar arasında bir köprü olarak düşünün. Görüşme öncesi planlama yapın. Şirket hakkında neler bilmelisin, iş hakkında bilgin var mı? Randevu yeri saati doğru mu? v.s

Görüşme başlamadan önceden soruları tahmin etmek size rahat konuşmaya, doğru cevap vermeye yardımcı olacaktır. Aslında bir görüşmede nelerin sorulacağı önceden kesin olarak bilmek olanaksızdır. Ancak genellikle üzerinde durulan en popüler soruları sizin için hazırlayacağım.  Sorulacak soruyu bilerek cevaplarken en etkili sözcükleri seçmenizi sağlar.  Görüşme sırasında daha rahat ve akıcı konuşmanızı sağlar. Aşağıdaki soruların her zaman sorulacağını düşünmeyin. Bu ilk sorular eleme amaçlı olup, özel konulara girilmez. Soruları daha basit ve anlaşılır olması için, meslek soruları, işe almaya yönelik sorular, kişilik ve ilgi alanları ile ilgili sorular ve karışık sorular olarak gruplandırdım. Faydalı olacağı düşündüğüm en popüler soruları sizin için hazırladım.

Mesleki;

Niçin bu üniversiteyi seçtiniz? Bu dalda eğitim almayı nasıl seçtiniz? Bu iş dalına nasıl atıldınız? Mesleğinizdeki hedefiniz nedir? Amaçlarınız anlatın? Bu işte ilginize çeken yön nedir?

İşe alınmak için;

Neden bize başvurdunuz? Şirketimiz hakkında neler biliyorsunuz? Şirketimizde çalışan bir tanıdık var mı? Sizi neden seçmeliyiz? Bu işi niçin istiyorsunuz? Bu iş size nasıl geliyor? Şu an çalıştığın şirketten niçin ayrılmayı düşünüyorsun?  Niçin bunca zandır boştasınız?  Niçin işten çıkarıldınız/ayrıldınız/kovuldunuz?

Kişilik ve ilgi alanı;

Nasıl bir insansınız? Güçlü ve zayıf yönleriniz neler? Sizi ne motive eder? Boş zamanlarınızı nasıl değerlendirirsiniz? Gününüzü nasıl planlarsınız? Hangi eğitim kurslarına katıldınız? Sosyal açıdan nasıl insansınız? Arkadaşlarınız sizi nasıl tanır?

Karışık sorular;

Sizden referans istersek verebilir misiniz? Eğer bu işe alınmazsanız, ne yapacaksınız? Başka hangi işlere başvurdunuz? Ne zaman emekli olmayı düşünüyorsunuz? Maaş beklentiniz nedir? Bize sormak istediğiniz bir şey var mı? mayhr.net

‘’İyi bir ata gücünden dolayı değil, huyundan dolayı değer verilir’’ Konfüçyüs