İstanbul Outlet Park AVM Kat: 2 No: 64 Beylikdüzü / İstanbul

BİZE YAZIN

info@mayhr.net

BİZE ULAŞIN

0533 336 16 65

TİCARET BAKANLIĞI YURT DIŞI İŞ SEYAHATİ DESTEĞİ

TİCARET BAKANLIĞI YURT DIŞI İŞ SEYAHATİ DESTEĞİ

Bu Destekle Ne Kazanırsın? Bütün Detayları Öğrenebilirsiniz.

Yurt dışı seyahatinin ulaşım masrafları, görüşme gerçekleştirdiğin her günün konaklama ve araç kiralama giderlerinin %70’ini geri alırsın.

İki çalışan için seyahat başına
5.000 ABD Doları

Üstelik tam 10 seyahat için destek alabilirsin.

– Adi şirket değilsen,

– Sadece ihracat odaklı görüşmeler gerçekleştireceksen,

– Yurt dışındaki görüşmen en az iki gün sürecekse,

– Ekonomi sınıfı biletle uçmayı dert etmiyorsan,

– Ödemelerini banka ve kredi kartıyla yapacaksan, Bu desteği almak için tüm koşullara sahipsin!

– Üstelik son üç ay içinde yaptığın seyahatler için de destek alabilirsin. Seyahate gidecek kişilerin biniş kartı , araç kirası faturası ve konaklama faturası varsa

Bütün detayları öğrenebilirsiniz.

AMAÇ: Yeni ihraç pazarları yaratılması ve geleneksel pazarlarda pazar payımızın artırılması amacıyla şirketlerin yurt  dışı  pazar  araştırması gezilerinin desteklenmesidir.

KAPSAM: Şirketlerin ihracat gerçekleştirmek  istedikleri hedef pazarlara ilişkin bilgi ve tecrübelerini  artırmaları,  potansiyel  müşterileri  ile iş görüşmeleri gerçekleştirmeleri sağlanmaktadır.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Türk Ticaret Kanunu’nun 124’üncü maddesinde belirtilen sınai ve/ veya ticari faaliyette bulunan kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketler

BAŞVURU YERİ:

Şirketlerin yerleşik oldukları şehre göre T.C. Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlükleri

Yurt Dışı    kapsamında  hangi  desteklerden  ne  kadar yararlanılabilir?

Bir yurt dışı pazar  araştırması  gezisi  kapsamında  en fazla  iki şirket  çalışanının uluslararası ve şehirlerarası ulaşımda kullanılan ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi ve otobüs  bileti ücretleri  ile günlük 50 ABD Dolarını  geçmemek  kaydıyla  araç kiralama

giderleri ile kişi başına günlük 150 ABD Dolarını geçmemek kaydıyla konaklama (oda + kahvaltı) giderleri desteklenmektedir. Türkiye’den gidiş ve Türkiye’ye dönüş hariç olmak üzere, en fazla 10 (on) günlük kısmı ve bir takvim yılı içerisinde en fazla 10 yurtdışı pazar araştırması gezisi desteklenir.

YURT DIŞI PAZAR ARAŞTIRMASI DESTEĞİ

DİKKAT:

  • İbrazı zorunlu destek ve harcama başvuru belgeleri ile Bakanlık/Bölge Müdürlüğü tarafından ibrazı talep edilen her türlü bilgi ve belgenin başvuru sahibine ait KEP adresi aracılığıyla Bakanlık/Bölge Müdürlüğü KEP adresine iletilmesi gerekir. Bakanlık/Bölge Müdürlüğü başvuru sahibine yapacağı bildirimleri KEP adresi aracılığıyla yapar. Bakanlık/Bölge Müdürlüğü kayıtlarındaki adreslerinin/KEP adreslerinin güncel halde tutulması başvuru sahibinin yükümlülüğündedir.
  • KEP aracılığıyla Bakanlığa/Bölge Müdürlüğüne iletilen her başvurunun, imza sirküleri ile birlikte sunulması ve başvuruda yer alan belgelerden her birinin başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişi/kişiler tarafından 5070 sayılı “Elektronik İmza Kanunu” standartlarına uygun nitelikli elektronik sertifika kullanılarak oluşturulan elektronik imza ile imzalanması ve elektronik imzalı dokümanların dosya uzantılarının .pdf veya .pdf.imz olması zorunludur.
  • Başvuru sahibi tarafından e-imza uygulaması çerçevesinde iletilen belgelere ait orijinal evrakların eksiksiz bir şekilde muhafaza yükümlülüğü ve denetime karşı sorumluluğu, destek başvurusundan itibaren 10 yıl boyunca başvuru sahibine aittir.
  • Başvuru dosyasının aşağıdaki sıralamaya uygun şekilde hazırlanması ve dilekçe ekinde gönderilmesi gerekmektedir.

BAŞVURU BELGELERİ

  1. Yurt Dışı Pazar Araştırması Desteği Ödeme Talep Formu (EK A-1)
  2. İmza Sirküleri
  3. Taahhütname (EK A-2)
  4. Beyanname (EK A-3)
  5. Pazar Araştırması Değerlendirme Raporu (EK A-4)
  6. Görüşme Yapılan Kurum/Kuruluş/Şirket Bilgi Formu (EK A-5)
  7. Şirketin güncel sermaye paylaşımını gösteren ticaret sicili gazetesi veya pay cetveli
  8. Pazar araştırmasını gerçekleştirenlerin şirket personeli olması halinde faaliyetin yapıldığı aya ait SGK bildirgesi; şirket sahibi veya ortağı olması halinde, şirketin güncel sermaye paylaşımını gösteren ticaret sicil gazetesi veya pay cetveli
  9. Ulaşımın uçakla yapılması durumunda:
  10. Elektronik bilet
  11. Aşağıda yer alan belgelerden herhangi biri
    1. Uçuşlara ait biniş kartları
    1. Pasaportun ana sayfası ve ilgili sayfalarının fotokopileri (Temsilcinin ilgili ülkeye giriş yaptığı ve ilgili ülkeden çıkış yaptığı görülmelidir)
    1. Resmi Makamlardan alınacak yazı (Temsilcinin ilgili ülkeye giriş yaptığı ve ilgili ülkeden çıkış yaptığı görülmelidir)
    1. Havayolu şirketinden uçuşların gerçekleştirildiğine dair alınan yazının aslı (Seyahat acentelerinden alınan yazılar kabul edilmemektedir.)
    1. İlgili havayolu şirketinin Özel Yolcu Programı (Miles&Smiles vb) hesap bildirim cetveli
  12. Uçak biletlerinin seyahat acentesinden satın alınması durumunda acentenin düzenlediği ayrıntılı fatura veya harcamayıtevsik edici belge (334 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca fatura yerine geçen, acente tarafından kaşe basılan ve imzalanan, fiyat detaylarının yer aldığı elektronik biletin gönderilmesi halinde fatura ibrazına gerek yoktur)
  13. Ödemenin bankacılık kanalıyla yapıldığını gösteren belge (Banka onaylı olması gerekmektedir)
  14. Araç kiralama harcamasına ilişkin olarak:
  15. Fatura veyaharcamayı tevsik edici belge veya sözleşme veya kiralama hizmetinin internet üzerinden hizmet veren bir siteden alınması durumunda internetten alınan belge çıktısı.
  16. Ödemenin bankacılık kanalıyla yapıldığını gösteren belge (Banka onaylı olması gerekmektedir)
  17. Uluslararası veya şehirlerarası ulaşımın tren, gemi veya otobüs ile yapılması durumunda ulaşımda kullanılan bilet (bilete ek olarak ödeme belgesi aranmaz.)
  18. Konaklama harcamalarına ilişkin olarak:
  19. Konaklama faturası otelden alındı ise;
  20. Oda-kahvaltı tutarını gösteren ayrıntılı fatura veya harcamayı tevsik edici belge
  21. Ödemenin bankacılık kanalıyla yapıldığını gösteren belge (Banka onaylı olması gerekmektedir)
  22. Konaklama faturası seyahat acentesinden veya internet üzerinden alındı ise;
  23. Seyahat acentesinin düzenlediği ayrıntılı fatura veya harcamayı tevsik edici belge veya internet üzerinden satın alınması durumunda internet sitesinin düzenlediği ayrıntılı harcama belgesi çıktısı  (konaklayan kişi/kişiler, konaklanan yer ve tarih bilgilerini gösteren)
  24. Ödemenin bankacılık kanalıyla yapıldığını gösteren belge (Banka onaylı olması gerekmektedir)
  25. Ödemenin şirket çalışanının kredi/hesap kartı ile yapıldığı durumlarda şirketin bu kişilere ilgili miktarı bankacılık kanalıyla ödediğini gösteren belge (Banka onaylı olması gerekmektedir)
  26. Bakanlık tarafından talep edilebilecek diğer bilgi ve belgeler

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

  • EK A-1, EK A-2 ve EK A-3’ün şirket kaşesiyle kaşelenerek şirket imza sirkülerinde tatbik imzası bulunan, şirketi temsil ve ilzama yetkili kişiler tarafından imzalanması, münferit ve müşterek imza hususlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Resmi İnternet siteleri üzerinden ya da DİR-Otomasyon sistemi üzerinden ulaşılabilen evrakın ibraz edilmesi gerekmemektedir.
  • Başvuru esnasında ibraz edilen Görüşme Yapılan Kurum/Kuruluş/Şirket Bilgi Formu’nda  (EK A-5) yurt dışı pazar gezisinde görüşme gerçekleştirilen tüm kurum/kuruluş/şirket bilgilerinin yer alması gerekmektedir. Başvuru sırasında ibraz edilen formda yer alan bilgilere ilişkin olarak başvuru sahibi firmanın değişiklik talepleri dikkate alınmayacaktır.
  • Seyahat başlangıç-bitiş günü ve resmi tatil (hafta sonu tatil günü) hariç olmak üzere, görüşme yapılmayan günler için konaklama bedeli ve araç kiralama ücreti desteklenmez.
  • Yurt dışı pazar araştırması gezisinin en az 2 (iki), yolculuk (Türkiye’den gidiş ve Türkiye’ye dönüş) hariç en fazla 10 (on) günlük kısmı desteklenir. Burada bahsi geçen en az 2 (iki) günlük süre en az 2 (iki) gün araştırma yapılması zorunluluğunu ifade eder. 10 (on) günlük süre araştırma yapılan ülkeye varış tarihinden sonraki günden itibaren başlar.
  • Görüşme yapılmayan şehirlere geçişte kullanılan uçak, tren, gemi, otobüs bilet bedelleri destek kapsamı dışındadır.
  • Yurt dışı pazar araştırması süresince görüşme yapılmayan ülkeye gidilmesi durumunda o ülkeye geçişte kullanılan ulaşım araçlarına ilişkin giderler ve o ülkede gerçekleştirilen konaklamaya ilişkin giderler desteklenmez.
  • Türkiye’den görüşme yapılmayan ülkeye gidişe ve/veya görüşme yapılmayan ülkeden Türkiye’ye dönüşe ilişkin ulaşım giderleri desteklenmez.
  • Görüşme yapılmayan ülkeden/şehirden görüşme yapılacak ülke/şehire gidilmesi durumunda ilgili ulaşım giderleri desteklenir.
  • Ekonomi sınıfı uçak bilet bedelleri destek kapsamında olduğundan First/Business/Comfort class bilet bedelleri destek kapsamı dışındadır. Uçak bileti üzerinde herhangi bir uçuş güzergahında uçuş sınıfının First/Business/Comfort class olarak görülmesi halinde bilet tutarının tamamı destek kapsamı dışında tutulur. Ancak, bilet üzerinde bütün uçuş güzergahlarının ekonomi sınıfı olduğu görülmekle birlikte biniş kartlarında ekonomi sınıfı dışında bir uçuş tespit edilmesi durumunda (upgrade vb. durumlarda) bilet üzerinde görülen ekonomi sınıfı bilet tutarının tamamı desteklenir.
  • Araç kiralama hizmetinin internet üzerinden hizmet veren bir siteden veya acenteden alınması durumunda, hizmetin alındığını teyit eden belge sunulması gerekmektedir.
  • İngilizce haricindeki yabancı dillerde düzenlenen harcama/ödeme belgelerinin ve sözleşmelerin yeminli tercüman tarafından Türkçe tercümelerinin yapılması gerekir. Ancak, İngilizce haricindeki belgelerde içeriği anlaşılabilenler için tercüme aranmayabilir.
  • Harcamaların destek kapsamında değerlendirilmesi için tüm ödemelerin şirket/işbirliği kuruluşu tarafından bankacılık kanalıyla yapılması gerekir. Ödemenin; şirketin/işbirliği kuruluşunun hesabından EFT, SWIFT veya havale yapılarak gerçekleştirilmesi durumunda sunulacak dekont; şirket/işbirliği kuruluşu kredi/hesap kartı ile yapılması durumunda ise sunulacak kredi kartı ekstresi/hesap bildirim cetveli banka onaylı olmalıdır.
  • Ödeme belgesi olarak sunulacak dekont, kredi kartı ekstresi ya da hesap bildirim cetveli banka onaylı olmalıdır.
  • Çek ile yapılan ödemelerde çekin fotokopisi ile birlikte çekin keşideci tarafından ödendiğine ilişkin banka kayıtlarının da ibraz edilmesi gerekir. Müşteri çeki veya cirolu çek ile yapılan ödemeler destek kapsamında değerlendirilmez.
  • Ödemelerin şirket çalışanı adına tahsis edilmiş şirket kredi/hesap kartı ile yapılması durumunda ibraz edilen ekstrede kartın şirket kartı olduğuna dair bir bilgi yer almıyorsa, söz konusu kartın şirket kartı olduğuna ve şirket çalışanı adına tahsis edildiğine dair ilgili bankadan yazı alınması gerekmektedir.
  • Faturayı düzenleyen kuruluş ile ödeme yapılan kuruluşun farklı olduğu durumlarda iki kuruluş arasındaki bağı gösteren belgenin ibrazı halinde ilgili harcama destek kapsamında değerlendirilir.